La dolce vita in Sardinië
Door: Nathalie
Blijf op de hoogte en volg Nathalie
17 September 2025 | Italië, Sardinië
"Ben je nou weer op vakantie?" of "Oh ben je weg? Ik houd het niet meer bij" zijn opmerkingen die ik regelmatig van vriendinnen en familie te horen krijg. Soms ben ik 'ineens' weg en soms is het gepland. Heel soms. HEEL HEEL soms.
Sardinië was de enige geplande (maar liefst 9 maanden van tevoren) trip dit jaar en deze maand was het eindelijk zover.
Elk jaar geef ik mijn moeder voor Kerst een ticket naar een nog-niet-eerder-bezochte bestemming cadeau, en dit jaar werd het Sardinië. We hadden een week van tevoren een uitgebreide route uitgestippeld zodat we in een week zoveel mogelijk van het eiland zouden zien. Afstanden hier zijn namelijk kort, maar je bent uren onderweg in Sardinië.
We startten in het zuiden 3 nachten en eindigden in het noorden. De luchthaven waar wij landden ligt in het noorden, dus voor de vroege terugreis vonden wij het handiger om daar te eindigen. We huurden een auto, maakten onderweg naar het zuiden een tussenstop in het westen in rivierstadje Bosa. Bosa is de enige stad op Sardinië die aan een echte bevaarbare rivier ligt, de Temo. Langs de rivier staan allemaal kleurrijke vissershuisjes waardoor Bosa een heel Instagrammable uiterlijk heeft. We aten typische Sardijnse gerechten bij Bacco Bistrot, veel met vis, middenin het “centrum”. Het is klein, maar geeft echt een vakantiegevoel.
De weg naar het zuiden, naar Cagliari, duurde lang en bestond voor een deel ook uit bergen en haarspeldbochten, maar de wegen zijn goed en met een wat grotere auto is dat goed te doen. Taxi’s zijn hier overigens ook amper te krijgen, dus je moet wel een auto huren.
Ons hotel, Boutique Marconi, lag in de wijk Quartu Sant’Elena, in Cagliari (12 min rijden van het centrum). Prima hotel, maar qua hotels hier op Sardinië valt niet perse over naar huis te schrijven. Medium-rare aanbod zou ik zeggen. Cagliari is de hoofdstad van Sardinië met zowel historie als strand [e-38] stad en een aantal pareltjes aan restaurants. We wandelden door de wijk Castello en kwamen vanzelf alles tegen aan historische trekpleisters. We gingen naar boven op Bastione di Saint Remy, voor een prachtig uitzicht over Cagliari (zie foto's) en staken een kaarsje aan in de Kathedraal Santa Maria. Wij hadden een dagje regen dus combineerden we een lange wandeling met de electric mini bus zodat we echt geen hotspot onbezocht lieten.
Verder moet je als je in Cagliari bent zeker:
• Lekker lunchen of dineren bij Antico Caffé. Je kijkt uit op Bastione di Saint Remy
• Dineren bij Sabores. Een variatie aan aparte, heerlijke, typisch Sardijnse gerechten.
Deze werd ons aangeraden door de chef kok van Cecconi’s dus kon niet fout gaan. Dit was mijn favoriet in Sardinië.
• Lekkere gebakjes en ijs eten bij Dulci’s Pasticceria. Het mini lemon merengue taartje was mijn favoriet.
• Ontbijten bij Ex Tipografia
• Chique dineren bij door de Michelin gids benoemde Da Marino al St. Remy. Ook deze werd ons aangeraden door Cecconi’s chef kok dus dan weet je al genoeg.
Als je nog even wat bijzonders wil zien rijd je met de auto naar Stagno di Montargius, waar tientallen flamingo’s staan te paraderen.
Qua strandjes zijn er tientallen. Van baaitjes tot wat grotere stranden. Wij kozen er twee;
• Punta Molentis: een typisch familie strand, maar ook met huurbare bedjes en parasols. Italianen zijn echt levensgenieters (althans, als je het genieten vindt om je hele teringzooi van huis, zoals koelboxen, stoelen en al mee naar het strand te sjouwen) en regelen een complete picknick voor het hele gezin. Je wordt niet bediend aan je bedje.
• Spiaggia del Poetto. Het strand van Cagliari van ruim 7-8 kilometer. Dit strand heeft veel beach clubs, restaurants en ligt aan een fietsbare boulevard (niet dat ik daar gebruik van heb gemaakt [e-1f6b2]), maar voor de liefhebbers. Je wordt wederom niet bediend aan je bedje.
Op de helft van de week vertrokken we naar Olbia, waar zich de luchthaven bevindt.
We sliepen in RH Lifestyle hotel, middenin het centrum. Het hotel was ook niet om over naar huis te schrijven, maar gewoon prima. Olbia heeft een gezellig, sfeervol, klein centrum. Leuker en gezelliger qua sfeer dan Cagliari. Overal wordt muziek gespeeld, treden straatartiesten op en zitten de terrassen vol.
Als je in Olbia bent kan ik je aanraden:
• Eten bij Piperita Patty. Een net-even-anders keuken.
• Wat luxer eten bij Officina del Gusto, de octopus daar was heel lekker.
• Rijd in 20 minuten naar Spiaggia Bianca waar je beachclub White Beach hebt. Neem de extra grote bedjes. Wederom word je hier niet bediend aan je bedje [e-1f937][e-1f3fb][e-2640]️. Gemiste kans voor de Italianen dit.
• Bezoek Porto Cervo. Op slechts 35 minuten rijden shop je bij Louis Vuitton, Dior, Hermes, Gucci, Cartier en loop je even door de haven om grote jachten (of sugardaddy’s) te spotten [e-1f61c].
Je kunt daar lekker eten bij Hivoao, één van de hotspots van Porto Cervo. Op onze laatste dag besloten we lekker te gaan varen. We hadden La Maddalena nog niet gehad, dus deze eilanden pakten we te boot mee.
Op 50 minuten rijden van Olbia ligt Port Palau waarvandaan we op een jacht langs de Maddalena eilanden en mooiste strandjes van Sardinië vaarden en aanlegden om te zwemmen. Oa. bij Cala Granara [e-38] Cala Soraia en Spiaggia Rossa (het roze strand, waar het zand in de branding ook echt roze is). De Maddalena-eilanden (Arcipelago della Maddalena) zijn een eilandengroep van meer dan 60 eilanden en staan bekend om hun kristalheldere turquoise water, witte stranden en natuur (waar ik zo gek op ben). Zulk soort helder, azuurblauw water ken ik alleen van de Caribbean en niet van Europese stranden. Na een hele dag varen en 4 pilletjes tegen zeeziekte (Xamamina - aanrader!) sloten we onze vakantie af met lekker eten. Qua eten kan ik niks anders zeggen dan dat alles hier heerlijk is! Lekker weer aan de Ozempic nu [e-1f602] [e-1f61b]
Ik heb al veel stedentrips in Italië gedaan, maar nog nooit echt een vakantie. Het is zeker niet tegengevallen! Op slechts 2 uur vliegen heb je dus ook gewoon de Caribische strand vibe, lekker eten, een stukje historie en leuke stadjes.
Op naar de volgende trip.
Die niet gepland staat.
Ik zit vanaf nu de komende maanden gefrustreerd en gedeprimeerd thuis.
Met de regen tikkend tegen de ramen en donkere wolken die boven ons hoofd hangen.
Theetje?
Arrivederci!
17 September 2025 - 23:20
Dettie:
Weet je wij gaan eerdaags naar Valencia en ik pak gewoon jouw reisverslag erbij en je hoeft niks meer te doen . Maar Sardinie zal ik zeker toevoegen aan mijn to do trip. Ik denk dat je het weer geweldig hebt uitgedrukt allemaal. Het eten alleen al en die mooie foto’s. Mocht je het niet meer trekken dan staat hier de thee warm of als je wilt koud. Zoek nog oppas voor mijn huis ( of eigenlijk voor 6 katten) Dus…………
18 September 2025 - 08:21
Elise:
Hi sxhat, heerlijk om weer zo te lezen op zn Naats hahah xxx
18 September 2025 - 19:33
Manon:
Heerlijke trip weer. Eindelijk blijf je een tijdje thuis [e-1f61c][e-1f62c][e-263a]️Fijn voor mij en voor Kai [e-2665]️[e-1f970]
19 September 2025 - 16:17
Rianne:
Ja alle hotels vervagen als je net in Las Vegas in zo’n prachtig hotel bent geweest! Gelukkig hebben de stranden, het eten en het weer het gemaakt tot een heerlijke trip met je moeder!! Benieuwd naar jullie volgende bestemming [e-1f60a]
kusjes voor jou!!
20 September 2025 - 06:40
Kristel:
wat een heerlijk verslag weer van jullie trip. Zo bijzonder dat je dit elke jaar met je moeder doet. Echt mooie herinneringen!
LY!
Kristel